Főtt burgonya

Magasabb szénhidráttartalma miatt sokan elkerülik a burgonyát, amikor megpróbálnak fogyni, de nem kellene.

A teljes burgonya vitaminokkal, rostokkal és más fontos tápanyagokkal van feltöltve. Tartalmaznak egy bizonyos típusú keményítőt is, melyet rezisztens keményítőnek neveznek.

Az ellenálló keményítő fele a rendszeres keményítő kalóriáinak (2 helyett 4 kalória grammonként (https://www.myfitnesspal.com/food/calories/fott-burgonya-128916258)). Az emésztőrendszerben nagyon hasonlít az oldható rostra, így teljes mértékben érzi magát.

Mivel az étkezésre rezisztens keményítő hozzáadása segít az éhség kielégítésében, az emberek kevesebb kalóriát fogyasztanak.

Érdekes, hogy a főtt burgonya hűtése megnöveli rezisztens keményítőtartalmukat. Tény, hogy a tanulmányok azt mutatják, hogy a burgonya hűtése és melegítése többször is tovább növeli az éhezéscsökkentő hatásukat (12).

Egy olyan tanulmányban, amely 38 ételt képes kielégíteni az éhség kielégítését, a főtt burgonya a legmagasabb.

Miközben a főtt burgonya volt a leginkább kielégítő élelmiszer, a sült burgonya chips háromszor kisebb volt a töltésnek.

A telített burgonya, amely nagyon tápláló, a telítettségi index első számú. A sült burgonya chips háromszor kevésbé töltődik, és nem tekinthető fogyásbarátnak.

Mi teszi az élelmiszer-kitöltést?

Az egyik tanácsot, amelyet gyakran adnak a diétáknak, az, hogy enni addig, amíg el nem éri a telítettséget - vagyis egészen addig, amíg teljesen meg nem érzi magát.

A probléma az, hogy a különböző élelmiszereknek nagyon eltérő hatása lehet az éhségre és a telítettségre.

Például, 200 kalória csirkemell lehet, hogy teljesnek érezze magát, de 500 kalóriát tartalmazhat ugyanaz a hatás.

Így a fogyás nem csak az evésről szól, amíg teljesen nem érzi magát. Arról van szó, hogy kiválasztjuk a megfelelő ételeket, amelyek teljes mértékben érzik magukat a legkisebb kalóriamennyiséghez.

Számos tényező határozza meg az élelmiszer telítettségi értékét, vagy azt, hogy a töltelék milyen mértékben viszonyul a kalóriatartalmához. A kalória / telítettség arányt a telítettségi indexnek nevezett skálán mérjük.

A telítettségi index azt is megméri, hogy az élelmiszer képes-e teljes mértékben érezni magát, csökkenti az éhségét és csökkenti a kalóriabevitelét a nap folyamán.

Egyes élelmiszerek egyszerűen jobb munkát végeznek az éhség kielégítése és a túlhajtás megelőzése érdekében, mint mások.

Az élelmiszerek kitöltése általában a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

  • Nagy térfogat: A vizsgálatok azt mutatják, hogy az elfogyasztott élelmiszer mennyisége erősen befolyásolja a telítettséget. Amikor az élelmiszerek sok vizet vagy levegőt tartalmaznak, a térfogat kalória hozzáadása nélkül növekszik.
  • Magas fehérje: A vizsgálatok azt mutatják, hogy a fehérje több töltőanyag, mint a szénhidrátok és a zsír. A fehérjetartalmú étrendek fokozzák a telítettséget, és az alacsonyabb fehérjetartalmú étrendekhez képest alacsonyabb kalóriabevitelhez vezetnek.
  • Magas szál: A szál ömlesztett és segít teljes mértékben érezni magát. Lassítja az emésztőrendszeren keresztül az ételmozgást is, ami hosszabb ideig érezhetőbbé válik.
  • Alacsony energiasűrűség: Ez azt jelenti, hogy az élelmiszer súlya miatt alacsony a kalória. Az alacsony energia-sűrűségű élelmiszerek segíthetnek abban, hogy kevesebb kalóriát érezzenek.

Tehát ha a fenti jellemzőkkel rendelkező ételeket eszik, akkor általában a teljességig fogyaszthatja őket anélkül, hogy túl sok kalóriát kapna.

Itt van 12 töltő étel, amit sokat fogyaszthat, anélkül, hogy zsír lenne.